Altera

    reviste   » Altera
  autori a b c d g h k l m n p r s t u v w z  
  căutare á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  toate numerele » altera ANUL I. 1995, nr. 4 »
 


| observaţii
| listare
| bookmark


 
 
 
     
 
Grammatiche di Pace

Grammatiche di Pace

Africa australe

e Medio Oriente

Radiografia di due percorsi

Communità di S. Egidio, Roma,

1995

Volumul propune două studii de caz, două scheme de dialog utilizate cu succes în negocieri de pace mediate de comuni- tatea religioasă Sfîntul Egidio din Roma.

Primul caz este cel al Mozambicului, unde, după 16 ani de război civil, cu greu se mai putea imagina o pace viabilă. Tratativele între cei doi capi ai delegaţiilor mozambicane, purtate la Roma, după o reţetă a Comunităţii S. Egidio, s-au încheiat cu semnarea unui acord de pace care avea să conducă la primele alegeri libere din istoria ţării africane.

Al doilea aminteşte o etapă din complicatul proces de pace între Israel şi Palestina, consumată tot în ambianţa fostei mănăstiri din piaţeta S. Egidio din Roma. Protagoniştii acestui volum sînt Yossi Beilin, de la Ministerul de Afaceri Externe israelian, Raul Manuel Domingos, şeful partidului Renamo din Parlamentul Mozambicului. Roger Etchegoray, cardinalul comisiei pontificale „Justiţia et Pax”, Armando Emilio Guebuza, capul delegaţiei guvernamentale a Mozambicului la tratativele de la Roma, Feisal Husseini, directorul Societăţii pentru Studii Arabe din Ierusalim, Arrigo Levi, directorul ziarului „La Stampa”, cardinalul Carlo Maria Martini, preşedintele Conferinţei Episcopale Europene şi cei doi mediatori ai Comunităţii Sfîntului Egidio: preotul Matteo Maria Zuppi şi profesor Andrea Riccardi.

„Metoda” de la Roma, amestec de formal şi neformal, nu este o garanţie a succesului, ci o mărturie că strategiile elaborate de o grupare religioasă cum este Comunitatea Sfîntului Egidio pot funcţiona acolo unde diplomaţia eşuează.

Am putea aminti aici doar două alte puncte de reper ale Communità di San Egidio: organizarea faimoasei întîlniri interreligioase de la Assisi, dar şi efortul zilnic de a deschide porţile unei cantine romane unde servesc masa zilnic peste o mie de persoane (dintre care foarte mulţi sînt emigranţi români). Între forţa ceremoniei conduse de Papă şi rutina mesei săracilor, Comunitatea a stabilit de la bun început acelaşi numitor comun: rugăciunea, pentru Dumnezeu şi pentru aproape. □

   

a
f
e
g

 
       


(c) Fundaţia Jakabffy Elemér, Asociaţia Media Index 1999-2006