Altera

    reviste   » Altera
  autori a b c d g h k l m n p r s t u v w z  
  căutare á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  toate numerele » altera ANUL I. 1995, nr. 4 »
 


| observaţii
| listare
| bookmark


 
 
 
     
 
Martin E

Religion and Human Rights in Europe

Robert Traer – Editor

International Association for

Religious Freedom

Oxford 1995

Volumul reuneşte textele conferinţei IARF la Cluj, în iulie 1994. La data aceea, peste o sută de membri ai IARF se reuneau în clădirea Seminarului Teologic Protes- tant, pentru a discuta relaţia între religie şi drepturile omului în Europa. Comunicările au acoperit o arie de subiecte largă, dar în volum ele au fost grupate în patru secţiuni: Biserică şi Stat. Contexte europene. Drepturile minorităţilor în România. Strategii de sprijinire a drepturilor omului.

Un subiect de interes particular pentru conferinţă a fost situaţia minorităţilor din România.

Cîteva din comunicările publicate în volum se referă la experienţa unitarienilor transilvăneni.

Despre această comunitate scriu János Erdő şi Judit Gellérd, în vreme ce Tokay György se referă la contextul social românesc, iar Anikó şi Donald Szánthó Harrington descriu experienţa lor în Ardeal.

Contextele europene studiate includ raporturile între Biserică şi Stat în cantoanele elveţiene, toleranţa religioasă în Olanda, legea secularităţii în Franţa, modificările intervenite în relaţiile stat-biserică în republicile din fosta Uniune Sovietică, experienţa Marii Britanii şi conflictul religios din Irlanda de Nord.

Volumul se încheie cu sugestii de strategii pentru sprijinirea drepturilor omului, pentru „clădirea comunităţii” în zonele unde libertatea religioasă este în pericol. □

(Liviu Vânău)

   

a
f
e
g

 
       


(c) Fundaţia Jakabffy Elemér, Asociaţia Media Index 1999-2006