Altera

    reviste   » Altera
  autori a b c d g h k l m n p r s t u v w z  
  căutare á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  toate numerele » altera ANUL I. 1995, nr. 4 »
 


| observaţii
| listare
| bookmark


 
 
 
     
 
Cross Curents

Cross Curents

The Journal of the

association for religion

and Intellectual Life

Winter 1995—1996, Beyond

Nation and Religion — Peace

Publicat ca număr special la aniver- sarea a 45 de ani de apariţie, Cross Cu- rents din iarna 1995—1996 sugerează că „pacea, care ar putea grăbi reconcilie- rea mondială, trebuie căutată dincolo de hotarele tradiţionale ale naţiunii şi religiei”. Eseul lui Paul Knitter (Către un dialog interreligios eliberator) aver- tizează că limbajul „limitează întotdea- una mesajul nostru, făcîndu-i adesea oprimant pentru celălalt”. Concluzia sa: „limbajul religios trebuie să aibă o dimensiune inter-religioasă şi să fie eliberator”.

În acest domeniu, comentariile bine cîntărite ale lui Mohamed Arkoun despre relaţia actuală între islam şi creştinism ar trebui să sporească impactul consideraţiilor lui Paul Knitter. Arkoun (Este Islamul ameninţat de Creştinătate?) promovează o linie tradiţională, intelectuală, a unui Islam cu o semnificativă înclinaţie spre autocritică şi autoanaliză; dacă Arkoun respinge limbajul „ameninţării” în chestiuni religioase, este numai pentru că el simte „nevoia de a clarifica mai bine relaţia dintre violenţă, sacru şi adevăr”.

Cu siguranţă că perspectiva lui Arkoun nu privilegiază creştinismul în raport cu alte religii; articolul lui Carol Ochs despre contribuţia adusă de Miriam la formarea conştiinţei religioase iudaice este de asemenea, cel puţin parţial, o analiză a relaţiei între violenţă şi sacru.

W. Theodore de Bary este încrezător (dar prudent) în renaşterea interesului pentru confucianism în China zilelor noastre. Pentru autor, dar şi pentru colegii săi de la China Confucius Foundation, problemele care trebuie explorate contextual sînt în relaţie cu conceptele confuciene de Sine, Persoană şi Identitate şi impactul lor cu statul şi societatea, drepturile apărate de tradiţia ritualurilor confuciene sau de sistemul juridic chinez, faţă de mişcarea pentru drepturile omului, libertatea intelectuală şi religioasă în tradiţia vestică şi orientală. (Anul acesta, la Columbia University Press, s-au publicat studii esenţiale pe aceste subiecte, în cooperare cu American Council of Learned Societies, East-West Center, Heyman Center for the Humanities şi Human Rights Center of Columbia University)

După acest excurs sinologic, volumul se încheie cu un interviu cu John Dominic Crossan, un important exeget al Noului Testament, care reaminteşte că „Regatul lui Dumnezeu se referă la două lucruri: pîine şi datorii... Acestea sînt lucrurile care i-au îngrijorat pe oamenii săraci din toate timpurile”.

Una peste alta, Cross Currents se recomandă ca un instrument alternativ notabil, extrem de util pentru cercetătorii interesaţi de studiile religioase şi viaţa intelectuală. □

   

a
f
e
g

 
       


(c) Fundaţia Jakabffy Elemér, Asociaţia Media Index 1999-2006