Altera

    reviste   » Altera
  autori a b c d g h k l m n p r s t u v w z  
  căutare á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  toate numerele » altera ANUL V. 1999., nr. 10 »
 


| observaţii
| listare
| bookmark


 
 
 
     
 
EUROPA

EUROPA

 

Un titlu scurt, care nu spune nimic sau spune multe: Europa. Europa în concurenţă cu celelalte continente? Europa în dorinţa sa de afirmare? Noţiunea sugerează o spiritualitate, o comunitate de idei sau o varietate culturală? Prin ce se remarcă Europa pentru editorii unei reviste cu acest titlu?

Editată în Anglia, de Societatea Intellect — deci într-o zonă care se autodefineşte ca fiind mai aparte faţă de „Europa continentală” — scopul revistei, accesibilă exclusiv pe Internet (https://www.intellect-net.com/europa), se defineşte simplu/simplist: „Noua Uniune Europeană şi problema europeană sînt discutate în mod curent în şcoli, universităţi şi în rîndul populaţiei conştiente, atît în interiorul cît şi în afara Europei, în mai multe detalii decît oricînd. Europa a fost gîndită pentru a răspunde acestei provocări şi să îi adauge în intensitate. Ea este o revistă internaţională care abordează aspecte ale culturii, artei, civilizaţiei şi modului de viaţă european. Contribuţiile vin din partea unor experţi în domeniile relevante, într-un stil şi limbaj care permit să fie citite nu numai ca auxiliare în studiul ştiinţific, ci şi ca nişte catalizatoare ale unui interes autentic al persoanelor informate, dar care nu sînt specialiste.”

Imaginea asupra scopului şi locului publicaţiei în aria celor de gen similar devine mult mai clară la o sumară trecere în revistă a conţinutului unui (ultimului, 2/1998) număr: Le Monde, trecut, prezent şi viitor: mijloc de transmitere a valorilor culturale ale elitei franceze”, The Sun şi francofobia”, „Moneda unică europeană”, „Închizînd ochii” (un studiu comparativ  al terorismului italian şi al celui nord-irlandez).

Este evident că studiul referitor la moneda europeană nu are ca grup ţintă specialişti în domeniul bancar sau în cel economic. Dar modul în care un economist, F. R. Oliver prezintă fondul problemei este captivant, iar cititorul se simte într-adevăr clarificat atît în ceea ce priveşte necesitatea pasului care va fi decisiv pentru Europa în viitorul apropiat, cît şi greutăţile şi disensiunile pe care le ridică această măsură. Nemaivorbind de „ Închizînd ochii” (în engleză: „Turning a Blind Eye”), care oferă o viziune generală asupra unui fenomen tragic, apărut ca urmare a netratării la timp a conflictelor, fie ele sociale, religioase sau etnice.

Ce oferă, prin urmare, revista Europa? O introducere în tot ceea ce înseamnă europenismul, introducere care însă nu se opreşte în pragul uşii, nu abandonează cititorul. Într-o formulare uzuală, este o „hrană intelectuală”, dar o hrană care nu satură, ci trezeşte pofta.

István Haller

   

a
f
e
g

 
       


(c) Fundaţia Jakabffy Elemér, Asociaţia Media Index 1999-2006